top of page

Alfa Kuşağı

1981 ile 1996 yılları arası doğumlu Y kuşağı (Milenyaller) ve 1997 ile 2010’lu yılların başı arası doğumlu Z kuşağı sonrası yeni bir kuşak üzerine araştırmalar yapılmaya başlandı. 2010 sonrası doğumlu Alfa kuşağı ya da i kuşağı çocuklar pek çok yeni teknoloji ile doğumdan itibaren tanışıyor, akıllı telefon, tablet, internet ile birlikte büyüyor.


Teknoloji ile iç içe büyüyen bu nesilde neler görmeyi bekliyoruz, kim bu alfa kuşağı özellikleri nedir bir göz atalım!


Jenerasyonlar

 
alfa-kusagi
 

alfa-kusagi

TEKNOLOJİ AlFA KUŞAĞININ BİR PARÇASI


Akıllı telefon, bilgisayar, tablet alfa kuşağı çocukları için vücutlarının bir parçası gibi. Teknolojik cihazlardan uzak olmak, internetsiz kalmak, şarjın bitmesi bu kuşağın çocukları için bir stres sebebi. Bu nedenle alfa kuşağı çocuklarını elektronik aletlerden uzak tutarak verilen ceza tahmin ettiğinizden çok daha büyük gerginliğe sebep olabilir. Ders çalışırken ya da dinlerken genellikle elektronik aletlerin dikkat dağıttığı görüşü ise yıkılmaya başlıyor. Telefon, tablet ya da bilgisayardan uzak kalan alfa kuşağının çocukları hissettiği stres ile odaklanmakta daha çok zorlanabiliyor.


AYNI ANDA ÇOK İŞ!


“Hem televizyon izliyorsun, hem telefona bakıyorsun!” Bu cümleyi çoğumuz çocuğumuza kurmuşuzdur. İlerleyen teknoloji, medya ve sosyal medyayla sürekli görsel ve işitsel uyarana maruz kalan çocuklar aynı anda birden fazla işe odaklanma konusunda önceki nesillere göre çok daha başarılı. Hatta pek çoğu aynı anda birden fazla uyaran ile daha iyi odaklanabiliyor; müzik dinleyerek ders çalışıyor, bir yandan mesaj yazarken yanındaki arkadaşının anlattığını dinliyor…




alfa-kusagi-teknoloji-cocuklari

MESAJ AT!


Alfa kuşağı çocukları sosyal çevreyi yüz yüze görüşmeden çok elektronik ortamda yaşıyor. Sanal ortamda kurdukları iletişim ilk sırada gelirken gerçek ortamdaki iletişim ikinci sırada. Arkadaşlık algıları da buna bağlı olarak uzak mesafeden ya da gerçek hayatta tanışmadıkları oyun ve sosyal medya arkadaşlarından oluşabiliyor. Çevrimiçi arkadaşlarla ilgili güvenlik için Sosyal Medya Güvenliği önerilerimize göz atmayı unutmayın!

Alfa kuşağı için telefonda konuşmak da son tercih. Mesaj ile iletişim kurmayı tercih ediyor hatta aramayı gereksiz ve kaba bulabiliyorlar.






KİŞİSELLEŞTİRME


i Kuşağı ( Alfa Kuşağı) ismi “individualisation” yani “kişiselleştirme” kavramından geliyor. Teknoloji çağının günlük hayatlarında pek çok alanda sunduğu kişiselleştirme imkanı onlar için bir alışkanlık oluşturuyor. İzlemek istedikleri dizi için belli saat beklemedikleri, dinlemek istedikleri müzik için istedikleri listeyi oluşturabilecekleri, karşılarına çıkan reklamların bile onlara özel olduğu dünyada tornadan çıkmış hiçbir şey ilgilerini cezbetmiyor.


Alfa kuşağı çocukların teknoloji ile ilişkisini ve ihtiyaçlarını anlamak, kuşak çatışmalarını en aza indirmek için bu bilgileri aklınızda bulundurun deriz! Siz de çocuğunuzun teknoloji ile ilişkisine dair gözlemlerinizi ve yaşadığınız kuşak çatışmalarını bizimle paylaşın!


bottom of page