Bilgisayar oyunlarına “Fransız” kalmayın!
Günümüzde teknolojiden uzak kalmak herkes için kabus demek. Yine de yeni gelen nesillerin teknoloji ile kurdukları bağ bize karmaşık gelmeye devam ediyor. Yaş aralıkları ve çocukların bu yaşlar içerisinde güvenli teknoloji bağı oldukça önemli.
Biz de bilgisayar oyunlarına uzak ebeveynler ve ekran başından ayrılmayan çocuklar arasındaki iletişimin ne kadar zor olabildiğini biliyoruz. Buna bir de anlaşılmaz kısaltmalar ve oyuncu jargonu eklenince işin içinden çıkmak zorlaşabilir. Bunun için size bilgisayar oyunların da kullanılan dili anlayabilmeniz için sık kullanılan terim ve kısaltmalar ile ilgili bir sözlük oluşturduk.
Bakalım ne diyor bu oyuncu çocuklar… :)
AFK
“Away from keyboard (Klavyeden uzakta)” için kullanılan kısaltma. Uzun süren bir bilgisayar oyunu sırasında oyuncunun bilgisayarın başından kalktığını haber vermek için kullanılır.
B4N
“Bye for now (Şimdilik hoşçakal)” anlamına gelen kısaltma.
Ban
Oyunda hile ya da başka oyuncudan gelen şikayet üzerine alınan yasaklama. Oyuncunun oyuna ya da oyunun sohbet kısmına erişimi belli bir süre engellenir.
Bot
“Robot” un kısaltması; oyunda karşılaşılan gerçek oyuncu değil bilgisayar yapımı karakter.
BRB
“Be Right Back (Birazdan Dönerim)” için kullanılan kısaltma.
Checkpoint
Kontrol noktası ya da kayıt noktası. Oyunun belirli bir ilerlemeden sonra kaydedildiği aşama. Check
point ile kaydedilen bir oyun oynamakta olan çocuğunuzu bu noktaya gelip oyununu kaydetmeden ekrandan ayırmakta zorlanabilirsiniz! :)
Ditch
Gerçek kişiler ile online oynanan oyunu diğer oyunculara haber vermeden terk etmek, oyunu “ekmek”. Bazı oyunlarda terk eden oyuncu oyun içinde çeşitli cezalar alabilir.
GG
“Good game (İyi oyundu)” için kullanılan kısaltma. Oyun sonunda oyuncular birbirine yazar.
GL HF
“Good luck, have fun (İyi şanslar, iyi eğlenceler)” için kullanılan kısaltma. Oyun başında oyuncular birbirine yazar.
IRL
“In real life (gerçek hayatta)” için kullanılan kısaltma.
Multiplayer
Çok oyunculu oyun; gerçek kişilere karşı oynanan oyunlar.
NPC
“Non-player character (oyuncu olmayan karakter, OOK)” için kullanılan kısaltma. Oyunda karşılaşılan gerçek kişi olmayan, bilgisayar yapımı karakter.
PC
“Player Character (Oyuncu karakteri)” için kullanılan kısaltma. Gerçek kişiler tarafından kontrol edilebilen oyun karakteri.
Real Time
Gerçek zamanlı yani durdurulamayan oyunlar. Genellikle online olarak (gerçek insanlarla) oynanan oyunlardır. “Pause” seçeneği yoktur.
Turn Based
Sıra tabanlı oyunlar anlamına gelir. Gerçek zamanlı oyundakinin aksine oyuncu hamlesini yaptıktan sonra sırası geçer. Bazı oyunlarda oyunu ya da hamleyi tamamlamak için belirli süre olabilir.
WP
“Well played (iyi oynadın)” anlamına gelen kısaltma.
Oyun demek, başlı başına bir dünya demek... Çocukken, oynadığımız oyunları hepimiz hatırlıyoruz.
Teknoloji, oyun dünyasına bambaşka bir renk kattı. Geçtiğimiz on yıl içinde dijital platformlar o kadar gelişti ki, her yaştan insanı çeken devasa bir dünya oldular.
Son olarak şunu da belirtelim; dijital oyun dünyası ebeveynler için tedirgin edici olsa da, bazı araştırmalar bilgisayar oyunları gibi dijital platform oyunlarının; yaratıcılık, detayları algılama becerisi, hızlı karar verebilme, el-göz koordinasyonu, ekip çalışması gibi faydaları olduğunu gösteriyor.
Siz yine de çocuğunuzun, oyun başında geçirdiği zamanı, neler yaptığını ve kimlerle etkileşimde bulunduğunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Her şeyin çoğu zarar değil mi:)
İlginizi çekebilecek başka bir yazı öneriyoruz...
Teknolojiye doğan bu jenerasyonu daha iyi anlamak adına Alfa Kuşağı konusunu ziyaret edin!
Comments