Son zamanlarda sosyal medya güvenliği ve gizlilik konuları çokca tartışılır oldu. Ebeveynler için ise çocuklar bilgisayarın başına oturduğu ya da telefon kullanmaya başladığı yaştan itibaren güvenlik ve gizlilik gündemden düşmeyen bir konu. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat ve hatta WhatsApp için uygulamanın minimum 13 yaş sınırı olduğu halde araştırmalara göre 11-12 yaşındaki çocukların yaklaşık yarısı, 10 yaşındaki çocukların ise dörtte birinden fazlası sosyal medya kullanıyor.
Peki sosyal medya kullanan çocuklarımızın güvenliği için neler yapabiliriz?
Geride kalmayın!
Öncelikle unutmayalım ki çocuklarımız bilgisayar, telefon ve internet ile bizden çok daha genç yaşlarda tanıştı ve maalesef bazen yeni uygulamalara bizden daha hakim olabiliyorlar. Tüm uygulamaları takip etmek günlük hayatın koşuşturmasında pek mümkün olmasa da çocuklarımızın sıklıkla kullanmakta olduğu sosyal medya uygulamalarını kendimiz de indirip deneyimlemekte fayda var.
Önce iletişim
İnternette adres, gittiği okul, yaşadığı şehir, telefon numarası gibi bilgileri paylaşmaması, gerçek hayatta tanımadığı insanlarla sosyal medya üzerinden iletişim kurmaması ve özel fotoğraf video paylaşmaması başta olmak üzere, konuştuğu kişilerin ( gerçek hayatta tanıdığı bir kişinin ismini kullanarak da olsa) göründüğü kişi olmayabileceğini unutmaması konularında mutlaka çocuğunuzla konuşun. Özellikle çekiliş için anket doldurma ya da kayıt olduğunda hediye verme gibi yollarla kişisel bilgi almak isteyen hesap ve sitelere karşı dikkatli olmalarını hatırlatmakta fayda var.
Paylaşımlar
Özellikle ergenlik dönemindeki çocuğunuzun paylaşım yapmasına engel olmanız pek mümkün olmayabilir. Ancak paylaşımlarına belirli sınırlamalar getirebilirsiniz. Çocuklar için en güvenli bulunan uygulama SnapChat; bu uygulamada paylaşımları kimin gördüğünün bilgisini almak hatta paylaşımın ekran görüntüsü kaydedildiğinde bildirim almak mümkün. Buna benzer olarak instagram'da hikaye paylaşımı da çocuklar için daha güvenli bir seçenek; hikayede paylaşım yaparak da kimlerin gördüğüne dair bildirim almak ya da “yakın arkadaş” listesi yaparak erişimi olanları kısıtlamak mümkün.
Olmazsa olmaz: Gizli hesap
Sosyal medya profillerini herkese açık yapmaları, çocukların yaptıkları paylaşımların herkesçe görülmesi hatta kopyalanabilmesi ve adına sahte hesap açılma ihtimalini yükseltir. Çocuklar için sosyal medya hesaplarını “gizli hesap” olarak kullanmaları ve gerçekte tanımadıkları insanları eklememeleri son derece önemli.
Arkadaş olun!
Çocuklar artık sosyal medya hesaplarına kişisel alanları gibi yaklaşsa da unutmayın ki sosyal medya tüm gizlilik önlemlerine rağmen pek çok kişiye açık bir alan. Şifrelerini istemek çocuğunuzu isyana sürükleyebilir ama arkadaş olarak eklemesini ve paylaşımlarını size açık hale getirmesini isteyerek bir orta yol bulabilirsiniz.
Konumu kapatın
Sosyal medya hesaplarının konuma erişim iznini kapatmak ve paylaşımlarında bulundukları yeri etiketlememeleri konusunda onları uyarmak, çocuklarınız sosyal medya kullanırken alabileceğiniz bir diğer önlem.
Örnek olun.
Geldik en zor kısma... Peki ya ebeveyn olarak bizler sosyal medyayı nasıl kullanıyoruz? Çocuklarımıza yaptığımız uyarıları biz de dikkate alıyor muyuz? Son olarak gelin hep birlikte kendi sosyal medya hesaplarımızı, paylaşımlarımızı ve takipçilerimizi gözden geçirelim!
Bu yazımızı beğendiyseniz daha fazla çocuk ve teknoloji önerisi için Bilimset Blog/ Teknoloji kategorimize göz atın.
Türkiye'de en çok indirilen mobil uygulamalar. En çok zaman geçirilen uygulamalar
Comentários