Kökeni çok eski tarihlere dayanan Mandala, son yıllarda ülkemizde her yaştan insan için sevilen hobiler arasında yerini aldı. Sanskritçe “enerji kabı” anlamına gelen mandala daire içinde birbirini tekrarlayan şekiller ile mikro ve makro kozmosu temsil eder. Dolayısıyla aslında doğadaki şekillerin ve desenlerin bir taklididir. Çocuklarınıza mandalayı anlatırken doğada buna benzer ne tür şekiller akıllarına geliyor sorabilirsiniz. Çiçekler ve mandalina gibi meyveler çocukların ilk aklına gelen örnekler olabilir.
Küçük bir ayrıntı; mandala yapımı ve boyamasına ilginiz var ise, çocuklarınızla yapabileceğiniz bir diğer aktivitemize bakmayı unutmayın: Brokoli ile Boyama-Baskı Aktivitesi
BAŞLARKEN BİR KAÇ NOT;
Genellikle boyama yada çizim etkinliklerinde kullandığımız mandala içten dışa ya da dıştan içe bir düzen izleyerek yapılıyor. Çocuklarda ince motor becerilerini ve el-göz koordinasyonunu geliştirirken dikkat ve odaklanmayı artırıyor, parça-bütün ilişkisi kurmayı ve dengeyi öğretiyor. Psikolojik olarak da rahatlama ve huzur hissiyle özdeşleştiriliyor. Ünlü psikiyatr Carl Jung mandala üzerine pek çok çalışma yapmış ve bir terapi aracı olarak mandalaları kullanmıştır.
Evrene dair şekilleri temsil eden mandalayı doğada geçirdiğimiz bir güne dahil etmekten daha güzel ne olabilir?
Dışarıda, bahçede ya da sahilde topladığımız malzemelerle mandala oluşturmak için ihtiyacımız olacak malzemeler:
İHTİYACIMIZ OLAN MALZEMELER:
Yaprak, taş gibi dekoratif olacağını düiündüğünüz malzemeler
Kağıt ya da karton
Uhu
Kalem
Mandalamızı oluştururken bize rehber olması için şablonumuzu kullanabilir ya da kendi kılavuzunuzu çizebilirsiniz.
(Kendi kılavuzunuzu çizmek isterseniz bir daire çizerek başlayıp dairenin merkezini belirleyin. Mandalanızı daha düzenli hale getirmek için içine kılavuz çizgiler veya daha küçük daireler de ekleyebilirsiniz)
Sizin için hazırladığımız 3 şablon. (İndirmek için tıklamanız yeterli. Bu şablonları yazıcınızdan kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Şablonumuz hazır olduğunda; içten dışa mı dıştan içe mi ilerlemek istediğimize karar vererek başlayabiliriz. Topladığımız malzemeleri dairesel bir düzen içinde yerleştirelim. Kılavuz çizgilerin her birinde aynı malzemeden olmasına
dikkat edelim.
Kılavuz çizgilerin arasında kalan kısımları da aynı malzemeden birer tane koyarak dolduralım.
Mandalamız ortaya çıkıyor!
Hazır olduğunuzda ve bitirdiğinizi düşündüğünüzde malzemeleri yerlerine yapıştırabilirsiniz.
Mandalayı yaparken verdiği huzuru artık odanızın duvarına asarak her gün yeniden yaşayabilirsiniz!
(Not: Hem dekoratif hem de uygulaması keyifli olduğu için, dpğa mandalası her yaştan çocuğa hitap ediyor.)
Comments