top of page

Plüviyometre (Yağmur Ölçer)

Barajlar doldu mu? Sel mi bastı? Fırtına mı geliyormuş?

Bu aralar meteoroloji haberleri hepimizin gündeminde. O zaman çocuklarımızla birlikte kendi meteoroloji merkezinizi kurmaya ne dersiniz?


Plüviyometre yağmur ölçer

Başlamadan önce plüviyometre nedir bu ölçüm aletine yakından bir bakalım.

Plüviyometre : Atmosferden yeryüzüne düşen yağışı direkt olarak ölçen alettir. Kısaca yağış miktarının ölçmenin mantığı , dikey sütunları olan ve alttan üste doğru düzgün bir kesite sahip olan olan bir kapta toplanan yağmur suyunun yüksekliğidir. Meteoroloji uzmanlarının bizi yoğun yağış veya kuraklık ile ilgili bilgilendirmeleri plüviyometre ve benzer ölçüm aletlerinden aldıkları verilere dayanır.


Şimdi kendi plüviyometremizi nasıl yapabileceğimize bakalım.

Evde kolayca yapabileceğiniz bir yağmur ölçer (plüviyometre) ile ne kadar yağmur yağdığını çocuklarınızla birlikte takip edebilir ve farklı günlerdeki yağmur miktarlarını karşılaştırabilirsiniz.



 

Pet şişe değerlendirme

İşte ihtiyacımız olanlar:

  • 1,5 litrelik pet şişe

  • Makas

  • Cetvel

  • Kağıt Bant

  • Boya kalemi (Suya dayanıklı)



Gerçek bir plüviyometrede yağış ölçümü m2/kg olarak, bir metrekareye düşen yağmurun hesaplanması ile yapılır. Bir metrekare alanda

1 mm biriken su 1 kg ya da 1 litre eder.





Biz de kendi plüviyometremizi yapmak için şişenin ağız kısmını kesip ters çevirerek huni olarak kullanacağız. Böylece şişenin alanına düşen yağmur suyu içine birikecek.



İlk adım olarak biriken yağmuru ölçmek için şişenin üzerine cetvelle santimetreleri işaretleyip kağıt bant ve boya kalemi ile her beş santimetreye bir işaret koyalım.

Daha sonra şişenin ağzını dikkatli bir şekilde keserek yağan yağmurun içeri girmesi için ters çevirelim.


Bu basit adımları izledikten sonra hazırladığınız yağmur ölçer tam olarak aşağıdaki gibi gözükecek.


Pet şişe ile diy

Plüviyometremizi bahçe ya da balkonda rahatça yağmur alabileceği bir yere yerleştirebiliriz.

Yağmurlu günlerde belirli saatler boyunca ne kadar su biriktiğine bakıp farklı günleri hatta ayları karşılaştırarak küçük bir meteoroloji raporu hazırlayabilirsiniz:)


Yağmur ölçer yapımı

Comments


bottom of page